Neuropsykiatrinen valmennus




Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus on tukimuoto, jolla vahvistetaan arjen sujuvuutta tilanteissa, joissa neuropsykiatriset oireet ja toiminnanohjauksen vaikeudet aiheuttavat haittaa asiakkaan toimintakyvylle. Neuropsykiatrinen valmennus sopii kaikille, joilla on diagnosoitu tai on viitteitä neuropsykiatrisista piirteistä, kuten esimerkiksi ADHD, autismin kirjon häiriö tai Touretten syndrooma. Se sopii myös oppimisvaikeuksia omaaville ja mielenterveyskuntoutujille.

Neuropsykiatrinen valmennus on ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa toimintaa, joka tukee myönteistä kehittymistä. Sen avulla kehitetään ja ylläpidetään taitoja, joita tarvitaan esimerkiksi arjen- ja elämänhallinnassa, toiminnanohjauksessa, ihmissuhteissa ja itsetunnon kehittymisessä. Näitä vahvistaen pyritään eroon ei-toimivista toimintamalleista ja omaksutaan uusia tapoja toimia.

Nepsy-valmennuksessa tavoitteet ja aikataulu sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa ja menetelmät valitaan yksilöllisesti tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti. Tavoitteet ovat konkreettisia ja liittyvät jokapäiväisen elämään, esimerkiksi arjenhallintaan, opiskeluun ja ihmissuhteisiin. Valmentaja tukee aktiivisesti tavoitteiden saavuttamista, antaa palautetta suoriutumisesta ja kannustaa uusien toimintatapojen löytämisessä. Asiakkaan oma motivaatio on keskeistä valmennuksen tuloksissa ja motivaation vahvistaminen on osa valmennusprosessia.

Valmennuksessa sovelletaan kognitiivis-behavioraalisen ja ratkaisukeskeisen terapian sekä käyttäytymisohjauksen menetelmiä. Neuropsykiatrinen valmennus on ohjaukseen perustuva sosiaalinen kuntoutusmuoto. Valmennus on ennalta sovittua, tavoitteellista, kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista ohjausta. Se perustuu asiakkaan tuen tarpeisiin ja hänen kanssaan asetettuihin tavoitteisiin. Valmennus on konkreettista asioiden harjoittelua ja tekemistä, asiakkaan tarpeiden mukaan yksilö- tai ryhmävalmennuksena.

Lasten ja nuorten nepsy-valmennuksessa olennainen osa on heidän vanhempiensa tukeminen ja tiedon anto. Perheille on mahdollista saada neuropsykiatrista perhevalmennusta. Valmentaja voi käydä myös koululla tai opiskelupaikassa ja osallistua verkostotyöskentelyyn.

Neuropsykiatriseen valmennukseen ohjaudutaan oman hyvinvointialueen sosiaalitoimen tai terveydenhuollon kautta maksusitoumuksella. Palvelun piiriin pääset lapsen oman lääkärin tai sosiaalityöntekijän antamalla maksusitoumuksella.

Neuropsykiatrinen perhevalmennus




Nepsy-valmennus perheille on lapsilähtöistä kuntoutusta, jossa perheen voimavarojen kautta vahvistetaan perheen keskinäistä vuorovaikutusta ja arjen yhteistyötä. Valmennuksessa vanhempia ohjataan tunnistamaan ja huomioimaan lapsen kykyjen ja kehitystason mukaiset taidot ja tarpeet sekä erityispiirteet lapsilähtöisen vanhemmuuden vahvistamiseksi. Perheelle annetaan tietoa ja havainnoidaan ja vahvistetaan hyviä, toimivia keinoja arkeen. Perhettä tuetaan toimivien arjen rutiinien löytymisessä, arjen hallinnassa sekä perheen yleisen jaksamisen ja hyvinvoinnin vahvistumisessa. Neuropsykiatrista perhevalmennusta toteutetaan tapaamisin eri kokoonpanoilla, kuten yksilötapaamisin, sisarusten kanssa, lapsi-vanhempitapaamisin sekä vanhemmuustapaamisin.

Neuropsykiatrinen perhevalmennus soveltuu perheille, joiden jäsenellä on neuropsykiatriasta, neurologista tai psykiatrista vaikeutta. Palvelun piiriin pääset lapsen oman sosiaalityöntekijän tai lääkärin laatimalla maksusitoumuksella.